Vodný slalom: Na MS si v kvalifikácii C1 Martikán najviac zajazdil

17.09.2015 Celý región

Londýn 17. septembra (ATSR) - Na MS slalomárov na divokej vode v londýnskom Lee Valley postúpila z kvalifikácie podľa očakávania kompletná trojica slovenských singlistov. Suverénny bol Matej Beňuš, ktorý postúpil z prvého miesta, keď druhého v poradí Nemca Antona za sebou zanechal o 0,25 sekundy. O semifinále si zažiadal aj Alexander Slafkovský, síce až z 20. priečky, podstatné však bolo, že hneď po 1. kole. Najviac sa zdržal Michal Martikán, no v opravnej druhej jazde skončil tretí a postaral sa o to, že v 30-člennom semifinále bude mať Slovensko v C1 trojnásobné zastúpenie.

Kým na jednej strane medzi 74 štartujúcimi vyvolal radosť Matej Beňuš a spokojnosť s postupom Slafkovský, tak do postupujúcej dvadsiatky sa nezmestil 64. Michal Martikán (139,64) a jazdu opravoval. Aj keď sa zdalo, že sa do 20. protiprúdnej bránky zmestil, rozhodcovia mali iný názor a prisúdili mu 50-sekundovú penalizáciu. Čisto nezajazdil ani Alexander Slafkovský, s penalizáciou na ôsmej protiprúdnej bránke, hlavne preto si postup v 1. kole vybojoval tak natesno.

"Myslel som si, že to bude ľahšie, žiadne zadarmo pádlovanie," ohodnotil jazdu Alexander Slafkovský. "Potrebujem si teraz oddýchnuť, nabrať pohodu v rukách. Na vrchu trate boli probroblematícké protiprúdne bránky a nájazdy do nich. Ako pravákovi mi vyskakovala v tréningu špička, neustále som riskoval dotyk. Bez toho jedného ťuku by to bolo dobré, čiže jazda to bola typicky kvalifikačná."

Matej Beňuš si ani nemyslel, že ho jazda vynesie na prvú priečku. "Aj som niekoľko metrov pred cieľom vypustil, no musím povedať, že inak som šiel v podstate naplno. Sústredil som sa na to, aby som neurobil chybu, inak nebolo nič špeciálne. Trať bola ľahšia, čakal som vyrovnaný priebeh, nejaké kritické miesta som si ani nevšimol. Táto voda mi sedí, aj veľké valce, ja som ťažší a potrebujem ich, aby som sa optimálne na nich odviezol. Preteky sú až v nedeľu, toto bola akási rozcvička."

V 2. jazde už Michal Martikán v pohode prepádloval trať, aj keď si na 16. protiprúdnej bránke pripísal dve trestné skundy navyše. Jeho výsledný čas napovedal, že v nedeľu bude patriť do užšej skupinky kandidátov na finálovú desiatku. Z 2. kola postupovali desiati, ktorí spolu s dvadsiatkou postupujúcich z 1. kola uzavreli počet semifinalistov na 30.

"Trošku som si po prvom kole oddýchol, pozrel si ho na videu, nič viac," priblížil chvíle voľna pred 2. jazdou Michal Martikán. "Na posúdenie, či som vynechal 16. bránku by sa žiadalo dôslednejšie rozmiestnenie kamier, už roky sa to napodiv nedarí. Treba sa tomu prispôsobiť, rozhodcovia naozaj nemajú šancu objektívne v takej rýchlosti posúdiť sporný moment. Druhá jazda bola v pohode, tú 16. bránku som na tréningu raz z desiatich prejazdov ťukol, teraz znovu, čiže teoreticky by malo nasledovať deväť čistých prejazdov," zasmial sa päťnásobný olympijský medailista.

Výsledky kvalifikácie:
C1m, 1. kolo:
1. Matej Beňuš (SR) 86,42 (0),
2. Anton (Nem.) 86,67 (0),
3. Božič (Slovin.) 86,77 (0),
...
20. Alexander Slafkovský (SR) 90,91 (2)

2. kolo: ...postúpil 3. Michal Martikán (SR) 89,16 (2)
 

Vyberte región